НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА 2018

0

НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА 2018 (11. – 13.05.2018.)

Као и претходних година, дом је организовао наградну екскурзију за своје ученике.

Принцип одабира је устаљен и препуштен васпитачима тако да је свака група дала по једног ученика, тако да је и ове године било осам ученика и два васпитача.

Сваке године програм екскурзије је едукативно – забавно – афирмативног карактера. Програм екскурзије  ове године био је окренут према Србији(прошла и претпрошла иностранство) и том приликом је организован одлазак на Авалу, Ниш, Стару планину, Књажевац , Доњи Милановац, Голубац и на крају Виминацијум.

Првог дана експедиција је кренула у јутарњим сатима из дома ученика и зауставила се на Авали са циљем посете споменику „Гроб незнаном јунаку“.

Приликом обиласка васпитачи су ученицима појаснили  концепт “Гроб незнаном јунаку“ те сам рад Ивана Мештровића на овом споменику.

Након тога је уследио обилазак самог споменика и фотографисање за успомену на посету.

Такође је одата и почаст жртвама Фашистичког терора као и свим осталим страдалим у претходним ратовима наше земље.

Након едукативног уследио је забавни део,те је обилазак Авале настављен посетом Авалском торњу и видиковцу на њему.

На видиковцу панорамско разгледање околине и Београда „на длану“

Након краћег одмора екскурзија је наставила свој пут  ка Нишу где нас је на смештај и преноћиште прихватио Нишки дом ученика  и заједно са својим васпитачима и ученицима био сјајан домаћин приликом обиласка  како споменика  историје, тако и самог града.

Прво место обиласка у Нишу је био концентрациони логор из другог светског рата, иронично задржаног назива од пре рата „Црвени крст“. Процена је, да је кроз логор прошло око 30000 људи који су махом или погубљени, што у логору, што на губилишту „Бубањ“ или је транспортовано у друге конц логоре по Европи.

Са овим историјатом ученици су се упознали кроз причу кустоса музеја.

По завршеном обиласку спомен-музеја „Црвени крст“ и мучног утиска који оставља ово трагично место Српске историје, домаћини су се потрудили да повратимо и снагу и расположење.Сместили смо се у Нишки дом, ручали и одморили те смо наставили назад кроз историју до споменика Ћеле кула.

У присуству домаћина и пратњи водича ученицима је омогућен обилазак Ћеле куле и прича о Стевану Синђелићу, те издаји на Чегру и морбидном реваншизму Турака који је за последицу имао изградњу поменуте Ћеле куле.

По завршетку посете споменику, ученици су добили слободно време за дружење са вршњацима Нишког дома који су их повели у обилазак града.

Сутра дан је уследио подухват освајања највишег планинског врха Србије, Миџор 2169 метара надморске висине,на Старој планини.

Полазак из Ниша је уследио у 05и30 часова,на полазак испред планинарског дома се дошло око осам часова и после доручка и коначног договора уследио је успон.

На званичној планинарској табли је обавештење да је очекивано време за успон око три ипо сата,а за повратак три.

Наша експедиција се попела за непуна три,а вратила за два и по сата.

На успону су се правиле краће паузе,смењивали су се планинари на челу колоне, имали смо пратњу до врха и назад два „најбоља човекова пријатеља“ и успут стекли нова познанства са другим љубитељима планинарења. Пејзаж се стално смењивао, иако статичан, захваљујући игри облака и сунца.

Како се успон настављао дошло се и до снега(12.05.2018.) уз које расте цвеће, тако да је врх био на дохват руке. Задњи успон од неких двестотинак метара је савладан уз велику радост коју је сменио тајац на самом врху јер се осећај изазван погледом и амбијентом тешко речима може дочарати,мора се доживети,што су ученици и учинили.

Уследио је спуст и одлазак пут  Књажевачког дома ученика који нас је угостио заједно са својим запосленим и ученицима.

Сутра дан наставили смо пут Дунава са првом одредницом у Доњем Милановцу,а затим у Голубцу.

Ученицима смо кроз причу приближили значај како Дунава тако и историјат Голубца и наставили путем кроз Србију назад у историју до првог века где нас је чекао Виминацијум.

По завршеном обиласку Виминацијума и мамут парка у пратњи водича екскурзија се упутила својој кући, дом ученика Сремска Митровица,уморна али пуна позитивних утисака и новостечених знања искустава и пријатеља.

Више слика са ове екскурзије се налази на званичној фејсбук страници дома ученика,а много више утисака код ученика,ако их питате радо ће их поделити са вама.

 

Comments are closed.