НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА 24-26.05.2024.

0

Сремска Митровица- Београд-Вршац-Темишвар

 

У петак 24.05.2024. године, у организацији Дома ученика средњих школа Сремска Митровица, ученици су са васпитачима и педагогом Дома (Милош Ковачевић, Миланка Мандић, Сузана Секулић Ђорђевић и Ковачић Жељка) отпутовали на наградну екскурзију у Вршац. Из сваке васпитне групе изабрани су ученици који су својим трудом и залагањем целе школске године активно учествовали у домским и школским активностима и такмичењима.

Путовање је почело обиласком Музеја Југославије у Београду, где су ученици имали прилику да виде сећања везана за развој југословенске идеје, од настанка државе Југославије као краљевине до њеног нестанка, почетком деведесетих година. Наше путовање се након тога наставило до Вршца. Тамо су нас дочекале колеге из Дома ученика средњих школа Вршац, који су нам били домаћини тог викенда.

Одмах по доласку, обишли смо Градски музеј Вршац и римокатоличку Цркву Светог Герхарда. Након тога прошетали смо градским парком, и вратили се у дом како би се припремили за прославу домске матуре, на којој смо били гости те вечери.

У суботу 25.05.2024. кренули смо у правцу Румуније, да обиђемо град Темишвар који носи титулу европског града културе јер се истиче не само у Румунији, већ у целој Европи – његови грађани заиста су посвећени неговању културног наслеђа, архитектуре, религијских објеката, и своје дуге историје. Будући да смо цео дан провели у Темишвару, имали смо прилику да обиђемо Трг уједињења, Трг слободе, Трг победе, Темишварску и Српску православну цркву. Након обиласка упутили смо се у тржни центар ,,Iulius“, где смо имали слободно време за ручак и куповину. У вечерњим часовима смо се вратили у Вршац где смо након вечере имали дружење са ученицима и колегама у дому.

У недељу 26.05.2024. након доручка, препуни лепих утисака, вратили смо се у Дом, а ученици су потпуно оправдали одлуку групних васпитача који су их изабрали да представљају своју васпитну групу. Посебно се захваљујемо ученицима и запосленима у Дому ученика Вршац, који су нас срдачно дочекали и угостили цео викенд.

Eкскурзија има огроман развојни потенцијал. Захваљујући добровољности учешћа ученици су високо мотивисани и спремни за сарадњу. Пролазећи кроз нове, практичне ситуације на екскурзијама ученици богате своје искуство, при чему се развија самопоуздање и вера у сопствене снаге. Добро осмишљена и реализована екскурзија васпитава свестрану личност, спремну на стално усавршавање и прилагођавање захтевима сутрашњице.

Comments are closed.