НАГРАДНО ЕДУКАТИВНА ЕКСКУРЗИЈА

0

На седници Педагошког већа 25.11.2021.године договорено је да ученици који су својим радом, трудом и залагањем како у школи, тако и у Дому ученика у Сремској Митровици буду награђени тродневном едукативном ексурзијом. Свако од васпитача је одабрао по три ученика из своје васпитне групе (укупно 24 ученика) који се истичу по школском успеху, уредности соба, залагању током разних домских активности. За све ученике, тражена је и добијена писана сагласност родитеља за реализацију екскурзије.

Прва дестинација коју смо посетили било је Смедерево, односно Смедеревска тврђава где смо од стране туристичког водича упознати са културно историјским чињеницама овог локалитета, обишли смо мали град, турски храм, дубровачке капије и остатке цркве из XV века.

Путовање смо наставили ка Крагујевцу где смо посетили музеј „21.октобар“ и Спомен парк Шумарице. Ученици су од кустоса музеја чули историјске податке везане за овај музеј и Спомен парк. Посетили смо и Дом ученика средњих школа у Крагујевцу где је уприличено дружење и упознавање са просторним и смештајним капацитетима ове уставе.

Из Крагујевца смо наставили ка Трстенику где смо у Дому ученика имали обезбеђено преноћиште а деца су у пратњи васпитача имали прилику да обиђу центар града.

Сутрадан смо путовање наставили ка Крушевцу где смо после посете Дома ученика обишли најзначајније знаменитости града уз пратњу водича: Кућа Симића, Споменик Косовским јунацима, остатке средњовековног града, цркву Лазарицу, Градску кућу и Народни музеј.

Након овог обиласка следећа дестинација била је Дом ученика у Александровцу. Деца и васпитачи су поред Дома обишли Музеј вина и виноградарства где смо упознати са историјом и традицијом прављења добрих и квалитетних вина у овом крају. У оквиру музеја имали смо прилике да видимо и тематске просторије: „Жупска трпеза“, „Панонски двор“, „Вриониоца“, „Мајсторска соба“ и мапу винородне Жупе.

У повратку из Александровца ка Сремској Митровици посетили смо Врњачку бању где су ученици обишли шеталиште овог популарног места.

Након ексурзије, деца су била препуна позитивних утисака, много тога су видели и научили, обишли места на којима нису били, склопили пријатељства са другарима из других домова и изразили наду да ће екскурзија оваквог типа бити и у наредном периоду.

 

Comments are closed.