НОВИ САД – ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022. ГОДИНЕ

0

ДОМ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА СРЕМСКА МИТРОВИЦА
ПЛАНИНСКА 1
16.09.2022. ГОДИНЕ

ИЗВЕШТАЈ

НОВИ САД – ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022. ГОДИНЕ

У четвртак 15.09.2022. године , у организацји Дома ученика средњих школа Сремска Митровица, ученици су са васпитачима и педагогом Дома (Милош Ковачевић, Весна Крстић , Гордана Уметић, Љубица Јовановић и Сузана Секулић – Ђорђевић) посетили Нови Сад – Европску престоницу културе за 2022. годину. Испед сваке васпитне групе изабрано је по 3 представника (укупно 24 ученика) који су у претходној школској години остварили одличан или врло добар успех и примерно владање и који су активно учествовали у раду домских секција.Овом приликом, васпитачи су о свакој од посећених локација презентовали ученицима своја излагања, што ће бити уврштено у стручно усавршавање у установи уз пратећу писану документацију. 

Вођа пута био је васпитач Милош Ковачевић који је ученицима представио историјат Акције „Европска престоница клутуре“. Одмах по доласку , обишли смо „Фабрику“- програмски простор Установе Студентски културни центар Нови Сад  који се налази на  Булевару Деспота Стефана 5, у Кинеској четврти , где су ученици могли да погледају Изложбу слика 12 савремених француских сликара , а нешто више о томе, као и о „Калеидоскопу културе“ ,ученицима је презентовала васпитачица Весна Крстић. Потом смо се , дуж Кеја Жртава рације упутили ка Споменику жртвама рације, где је васпитачица Гордана Уметић рекла нешто више о овом стравичном догађају из периода Другог светског рата, као и о самом споменику. Након тога смо, по унапред испланираној рути , посетили Музеј Војводине, где су ученици имали прилику да погледају поставку „Сан неолитске ноћи“, а како су од стране кустоса музеја  окарактерисани као фантастична група деце са изузетном пажњом, награђени су још једном интересантом причом о проналаску 3 римска шлема из 4. века, што је било посебно интересантно, будући да долазимо из царског града Сирмијума. За сам крај , ученици су имали прилику да уживају у петој по реду вечери Фестивала камерне музике , дуо флаута и харфа. Нешто више о овим инструментима и самом појму камерне музике , ученицима је испричала васпитачица Љубица Јовановић.

У касним вечерњим сатима, препуни лепих утисака , вратили смо се у Дом, а ученици су потпуно оправдали одлуку групних васпитача који су их изабрали да представљају своју васпитну групу.

Васпитач

Гордана Уметић

Comments are closed.